Туристически идеи, екомаршрути, флора и фауна

Описание

Животинския свят на Родопите съчетава представители на всички фаунистични комплекси, характерни за нашата страна. Масивният характер на планината и разнообразието на релефа дават възможност за пълно представяне на височинното разпределение при животинските видове. Сравнително добре са запазени застрашените редки видове бозайници – вълк, дива коза, златката и някои видове прилепи. Срещат се още лисица, елен, заек и др. Характерни обитатели от птичия свят са редките видове хайдушка гарга и перконога кукумявка. Гнездят 167 вида птици, като в южната част на планината заедно с гръцката територия се приема за най-богатото място на грабливи птици в Европа след Испания. Тук гнездят редки или застрашени от изчезване египедски лешояд, царски скален орел, белоопашат птицелов, сокол скитник, черен щъркел и др. От влечугите се срещат змиеок, македонски гущер, змия червейница, вдлъбнаточен смок, змиегущер, и каспийска костенурка. Обект на ловуване са заек, лисица, дива свиня, черен пор, сивата скална яребица, падпъдък, див гълъб, гургулица, диви гъски и птици. Ловната фауна е представена от 15 вида бозайници и 30 вида птици.

Контакти

Мадан. България

Туристически маршрути

Туристически маршрут 1

Маршрутът започва от Информационната зона и е с дължина 5.8 км. Той преминава през село Върба и продължава до местността “Кечикая”, която се намира между общините Мадан и Рудозем. Местността “Кечикая” е прабългарска крепост, окупирана от римляни. Има съхранени много стари каменни стени от сгради и от крепостна стена. Маршрута продължава до скалното светилище “Рим папа” с височина от 50 м., което изглежда като мъж с мантия. Близо до скалното светилище “Рим папа” е разположена пещерата “Малката дупка”. След кратка почивка туристите се отправят към скалното светилище “Гъбата”, “Триъгълната пещера” и свещеното изворче, което се намира в долния край на скалното светилище. Маршрутът продължава до скалното светилище “Бабата” и римската галерия.

Туристически маршрут 2

Маршрутът започва от Информационната зона и е с дължина от 1.1 км. Продължава до пещерата “Шаренка”, която е била обитавана по времето на Желязната епоха и късното Средновековие. Има огнище в пещерата с отлети минни късчета, както и следи от тяхното нагряване. Това е доказателство за присъствието на рудни дейности и през миналото. Освен това се наблюдава фрагментирана керамика от ранната желязна епоха. Има водопад срещу входа на пещерата. В близост до пещерата има голяма градинска беседка с чешма.

Туристически маршрут 3

Еко-пътеката “Мадан – пещера Дупката” има обща дължина 5.50 км. Тя започва от Западния край на гр.Мадан, преминава през центъра на съседното село Мъглища и достига до пещера “Дупката”. Тя има обща дължина 107 м. и малко след нейния вход пещерата се разделя в две разклонения. Първият е много кратък и тесен. Вторият води до голяма зала с подземно езеро. Пещерата е дом на четири защитени вида прилепи.

Туристически маршрут 4

Еко-маршрута “Мадан – Конската глава” има обща дължина 10.750 км. Започва от източния край на град Мадан, преминава през съседното село Арпаджик и свърша при скалния масив “Конската глава”. Това е природен феномен, разположен до огромна пропаст с дълбочина около 100м. Скалите осигуряват перфектна възможност за фото-ловуване като от това място могат да се видят красиви гледки на река Арда, както и различни видове животни и птици. По още по-стръмен терен маршрута продължава към реката и стига до дървено декоративно мостче с ширина 1.5 м. По това мостче се прекосява реката и се стига до главния път за гр.Кърджали. Обръщайки се назад всеки очевидец би затаил дъх от невероятната гледка, която се явява пред очите му. Величествено над реката се издига огромна конска глава, която гордо е извисена над дърветата. Този прекрасен природен кът е краят на еко-маршрута.

Отзиви

Мартин

15/07/2022

Намерих информацията от която имах нужда. Ориентирах се бързо и безпроблемно.

Иван

19/08/2022

Търсих хотел за нощуване в Мадан. Сайта ми предложи точно това от което имах нужда с информация за мястото и контакти да се свържа с хотела.

Мария

10/09/2022

Разходката в обектите беше добра! Всеки един ми предостави много интересна информация.

Хотели

Ресторанти

Нашите социални мрежи: