Атракции „Римски мостове”

Описание

В община Мадан се намират над десет римски моста, като някои от тях са почти разрушени, други са в отдалечени и недостъпни места. Римските мостове са доказателство, че Мадан е съществувал дори от по стари времена, както и в древността. Говори се, че пътят към Беломорието минавал през тях.

Контакти

Мадан, България

„Римски мостове”

Римски мост над река Маданска.

Мадан преди 200-300 години е било голямо селище със силно развита примитивна промишленост. Предмет на тази промишленост били различни изделия, от ковашките клинци до мелници на кафе и оръжия. Най-големия от трите съхранени римски мостове в община Мадан е мостът разположен над двата бряга на р.Маданска под с.Ловци. Мостът е двусводест, с три по малки отвора за оттичане на водата при пълноводие. Дълъг е – 40 м, широк – 3,4 м., висок – 8 м – един от най големите подобни мостове от римско време в страната!

Римски мост над река Батанска.

Римският мост построен над река Батанска, обслужва стария път от Мадан за връх Бучовица, където са открити археологически паметници от късножелязната епоха до късноантичната епоха. Рински мост над река Батанска е едносводест. Сводът е перфектно оформен. Има добре обработени камъни по двата венеца. Отворът в основата си е 9,20 м. Той е среден по размерите си спрямо другите два, дължината му е 22 м, ширина 2,6 м. и височина 4,5 м.

Римски мост над река Хаджийска.

Римският мост построен над река Хаджийска, която води началото си от местност „Бабата“ и „Извора“ и се намира непосредствено преди вливането на реката в река Батанска. Мостът е двусводест, граден със суха каменна зидария. Двата свода са с различни размери и са изградени от различни видове камъни. Едните са сравнително добре обработени, с размери 40 см. Този мост е най-малкия от трите, дълъг е 19 м., вирок 2,2 м. и висок 2,5 м., но може би е най колоритен,

Отзиви

Мартин

15/07/2022

Намерих информацията от която имах нужда. Ориентирах се бързо и безпроблемно.

Иван

19/08/2022

Търсих хотел за нощуване в Мадан. Сайта ми предложи точно това от което имах нужда с информация за мястото и контакти да се свържа с хотела.

Мария

10/09/2022

Разходката в обектите беше добра! Всеки един ми предостави много интересна информация.

Хотели

Ресторанти

Нашите социални мрежи: