Подземен минен музей „СПОЛУКА”

Описание

Находище “Сполука” се намира в непосредствена близост до гр. Мадан /североизточно от него/ на десния склон на река Маданска. Находището е известно от дълбока древност, а от 1948 г. до 1952 г. проучването на находището се извършва от Сборната геоложка експедиция.

Релефът на района е средно планински, силно разчленен, като формирането му е станало през Терциера и Кватернера. В климатично отношение района се отнася към преходния умерено континентален към средиземноморски. Рудното тяло представлява кварц-сулфидна жила с променлива мощност. Основните рудни полезни изкопаеми са, галенит, сфалерит, халкопирит, пирит и бяла руда. Високо съдържание на олово и цинк. Рудите съдържат и сребро, съдържанието му в отделни проби варира. Чрез подземен добив рудното тяло е разработвано на 310 м от повърхността. През 1972 г. поради изчерпване на утвърдените балансови запаси и прекратяване на добивната дейност, участък „Сполука“ е ликвидиран.

През 2016 година „Горубсо-Мадан“ АД предоставя на Община Мадан, минното съоръжение за кандидатстване и реализация на проект „Устойчива екологично-културна валоризация на минни и кариерни обекти в трансграничния регион”/“Sustainable eco-cultural valorization of mines and quarries sites in the cross-border areа“ („Terra-Mine“). Обекта включва подземен комплекс с дължина около 140 метра, в който влиза хоризонтална изработка, рудничен двор, вертикална шахта с рудничен двор и вентилационен комин. Извършените възстановителни дейности, осигурят функционалност и безопасност на съоръжението. Осъществени са строителни дейности, облагородяване на прилежащата територия между сградите на „Музея по минно дело и рудодобив“ и подземен минен музей „Сполука”, доставено и монтирано е оборудване и експонати за Превръщане на закрита минна изработка в подземен минен музей „Сполука” в град Мадан по проект „Устойчива екологично-културна валоризация на минни и кариерни обекти в трансграничния регион” / “Sustainable eco-cultural valorization of mines and quarries sites in the cross-border areа“, с акроним „Terra-Mine“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Програма за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (Договор за субсидия) № B2.6c.21 от 04.07.2019 г.

Отзиви

Мартин

15/07/2022

Намерих информацията от която имах нужда. Ориентирах се бързо и безпроблемно.

Иван

19/08/2022

Търсих хотел за нощуване в Мадан. Сайта ми предложи точно това от което имах нужда с информация за мястото и контакти да се свържа с хотела.

Мария

10/09/2022

Разходката в обектите беше добра! Всеки един ми предостави много интересна информация.

Хотели

Ресторанти

Нашите социални мрежи: